Renovatie van medische praktijk tot woonst


fotograaf: Robbe Van Caimere

9820 Merelbeke, Oost-Vlaanderen

Een medische groepspraktijk, gebouwd in 1968, werd omgevormd tot een woning met gastenverblijf, in de toekomt mogelijks kangoeroewoning of cohousing. Bij de transformatie naar een woontypologie werden de raamopeningen gewijzigd om het wonen volwaardig in contact te brengen met de omliggende tuin. Omheen de woning werd een nieuwe isolerende schil gecreërd (houtskelet + papiervlokkenisolatie). De gevels werden afgewerkt met zwart geölied, thermisch behandeld vurenhout. Door een spel van verschillende ritmes gevelplanken in combinatie met de nieuwe ramen in eikenhout, wordt de horizontaliteit van de oorspronkelijke architectuur benadrukt.

Type
Vrijstaande woning
Bouwjaar
1968
Renovatiejaar
2017
Energetische ingrepen
Isoleren van het bestaande dak
Na-isolatie van een bestaande buitenmuur
Isoleren van bestaande vloeren
Extra maatregelen mbt oververhitting
Vervanging van buitenschrijnwerk
Plaatsing van een ventilatiesysteem
Vervanging van de verwarmingsketel
Plaatsing van een warmtepomp
Plaatsing van een zonneboiler
Plaatsing fotovoltaïsche zonnepanelen
Geïntegreerde laadpaal voor elektrische wagen
driedubbel glas, C02-neutraal,...
Watergerelateerde ingrepen
Opvang met hergebruik van hemelwater
Aandacht voor waterinfiltratie
wadi
Bouweigenschappen
Uitbreiding in houtskeletbouw
Energiebewuste renovatie
Waterbewust bouwen
Cohousing
Bio-ecologisch concept
Levenslang wonen
Kangoeroewoning
Reconversieproject

Bureaugegevens

Martens Van Caimere Architecten bvba
Ingenieur-Architect Nikolaas Martens & Robbe Van Caimere

Koning Leopold II-Laan 44A
9000 Gent
T 09 330 04 07
info@mvc-architecten.be
www.mvc-architecten.be


OV29